Hart van Zuid

Hart van Zuid

Hart van Zuid shopping mall extension.

Client: Hart van Zuid – Riederwaard C.V.
Status: under construction 2021

Challenging the concept of introverted shopping malls, Hart van Zuid commercial hub promotes the integration of activities between Rotterdam Zuid transportation node, housing, public urban spaces, and commercial activities. The open and inviting gesture of the building serves as a catalyst for more vibrant and one longer, more pleasant, and safer stay in the area.

“A catalyst for more vibrant and one longer, more pleasant, and safer stay in the area”

Following the renovation of the existing Zuidplein shopping centre, an extension of 5000 m2 is proposed strengthening the connection between old and new structures, the new bus terminal, and Hart van Zuid development as whole.

The program consists of new entrance to the shopping centre on boulevard level, retail, fresh markets, restaurant, coffee-corner, public rooftop, urban connection, public arcade, and parking.

Inspiration

Inspired by the coulisses of theatres, the facade acts as a skin that opens to reveal the dynamic from the inside to the outside and vice versa, thus allowing the exchange and interaction between indoor and outdoor activities.

Facts

Project name: Extension Shopping Center Zuidplein
Location: Rotterdam, Hart van Zuid [the Netherlands]
Program: New entrance shopping center on boulevard level, retail, fresh markets, restaurant, coffee-corner, public rooftop, urban connection, public arcade and parking
Building area: 15.250 m2

Credits

Design team: Tom van Odijk, David Baars & Panagiotis Seltsiotis
Collaboration: Karres en Brands [Berrie van Elderen], SILO Creative Agency

tomdavid-HvZ
tomdavid-HvZ
tomdavid-HvZ
tomdavid-HvZ
tomdavid-HvZ